I love you

Auzeam vorbindu-se despre el. E minunat, e superb, e frumos, e de calitate! Iar ca defecte, culmea n-auzeam. Așa că mi-am dorit să îl cunosc și eu. Și m-am îndrăgostit din primul moment. Apoi mi-am luat la revedere. Știam că mă voi reîntoarce la EL. Era prea bun ca să-l las și gata.

La mai puțin de un an am făcut-o. M-am reîntors și am încercat să îl descopăr pe îndelete. Să caut, să aflu, să văd ce îmi poate oferi. Și mi-a oferit până acum tot ce mi-am dorit. Mă mai și panicam uneori din cauza timpului dar niciodată nu am regretat că m-am reîntors.

Și da, articolul e despre I LOVE YOU! I love you…Sibiu!

sib

Sibiul îl pot asemăna cu o persoană. O persoană excepțională atât pe plan moral/personal cât și profesional. E atât de bun și e conștient că există și concurență. Competitorii vin și îl vizitează, îl intreabă cum reușeste, ce e nevoie să faci pentru a ajunge undeva. Nu consideră niciodată însă a fi un risc împărtășirea informațiilor. El ajută, sfătuiește și îndreaptă. El îi învață pe cei din jur fără să se teamă că, într-o zi cineva îi va lua locul. El face totul cu bunătate.

Eu îi mulțumesc Sibiului pentru

1. Oamenii pe care îi are. Când am venit nu cunoșteam pe nimeni. La mai puțin de o lună, mai exact ieri, au existat 30 de oameni cărora le-am urat „weekend plăcut”. Lucru pe care și ei mi l-au urat. Apoi, când weekend-ul deja începuse, a apărut și o parte dintre ei prin centru  pe unde eram și eu.

Bunăăă și un făcut cu mâna la intrarea în centru.

Bunăăă, ce faci? Bine, am ieșit cu asta mică. Tu? Eee și eu, am fost să cumpăr ceva!

SMS text: Hey, ce faci? Ieșim și noi mâine prin oraș? Sau poate treci pe la mine să mâncăm niște pepene!

Mi-am făcut cunoștințe aici. Nu au fost reticente. Au fost deschise și au acceptat să îmi fie prieteni chiar dacă-s o nebună venită de una singură într-un oraș mare. Am niște colegi de muncă faini de tot.

2. Calitate – Aici nu ajungi să faci muncă de mântuială. „3 lulele, 3 surcele” a trecut ziua de muncă. Aici muncești, înveți și faci lucrurile la modul serios.

3. Respect – Pentru că își învață locuitorii să respecte. Pentru că are niște locuitori respectuoși! In mijloacele de transport oamenii se ridică pentru a-i lăsa pe cei mai în vârstă să stea jos.

Pe stradă nu se aruncă gunoaie. Bine, probabil pentru că sunt suficiente coșuri de gunoi în principal. In parc nimeni nu rupe băncile și nici nu trage nimeni de ele până le scoate din pământ ca apoi să le ia acasă.

 4. Severitate – Nu știu dacă e neapărat bine zis severitate. Important e că aici un PUNCT e PUNCT! Nu e virgulă, nu e punct și virgulă și niciun alt semn de punctuație.

Are orașul ăsta atât de mulți turiști încât orice cerșetor ar avea mari șanse să câstige foarte bine. Și totuși pe cuvânt că nu vedeam niciunul. Nici cu handicap, nici fără. Nici bolnav, nici bolnav închipuit, de parcă niciunul nu auzise de Piețele Mică și Mare din Sibiu. Aveam să aflu că problema nu e că nu le place Sibiul. Problema e că Sibiului nu le place de ei. Pentru că…în Sibiu dacă se spune NU CERȘEȘTI, atunci NU CERȘEȘTI! Ai de gând să o faci, n-ai decât. In centrul orașului sunt suficienți jandarmi, gardieni, polițiști încât să vină și să îți explice – la cel mai frumos mod să nu faci asta.

5. …și în plus…îi mulțumesc Sibiului pentru joburi. Probabil ăsta e unul dintre motivele pentru care, aici, oamenii au ce mânca. OAMENII AU LOCURI DE MUNCĂ! Și își câștigă cinstit un ban.

6. Cultură – cele mai diverse festivaluri și concursuri, concerte și idei aici le întâlnești. Nici nu îți poți închipui cum a putut să vină cuiva ideea de a organiza nu știu ce chestie.

7. Cărți – în Sibiu se citește. Și e cool să citești. Ai librării, ai reduceri, ai anticariat și ai librării de pe rafturile căreia poți lua cărți. Cobori la subsol unde este și barul respectivei librării. Și în timp ce citești o carte pe care oricum n-ai dat niciun ban îți cumperi o băutură. Și-uite-așa clar o băutură bună merge cu o carte la fel de bună.

BOOK

8. Proiecte. Sibienii ajută. Oamenii cu probleme, oamenii cu dizabilități, oamenii bătrâni, oamenii care au nevoie.

Sibiul m-a învățat

9. Că nu există răspunsul NU. Există SOLUȚII! Asta poate trebuia să o știu dinainte la cât de optimistă sunt dar parcă era prea frumos ca să fie adevărat. Da, a fost nevoie să mă mut aici, să întâlnesc oamenii potriviți la momentul potrivit, oameni de la care să învăț.

Ok, asta am învățat la job. Dar cu siguranță se aplică și în viața de…după job. (Mulțumesc, Marius V.)

solutions

10. Despre timp. Cât de repede trece știm cu toții (chiar dacă pornim de la ideea că timpul e relativ, cel mai bun exemplu e să luăm o clepsidră și să vedem cum se scurge). Sibiul m-a învățat altceva în afară de ceea ce știam însă. Inainte era un fel de trezit-verificat facebook-cules/plantat zarzavaturi etc pe farmville-alte jocuri pe facebook-citit reviste (online, offline)-privitul emisiunilor aiurea de pe la televizor-ascultat ore întregi de muzica-de vreo 10 drumul pe același 1 km. Si asta ZI de ZI.

Acum e trezit-verificat în autobuz facebookul-mers la muncă-pauze în care te amuzi alături de colegi-plecat acasă-mâncat-uitat la televizor pe programele de știri-ceva timp petrecut în fața calculatorului-somn. Și se mai adaugă și cititul

Iar zilele libere…zilele libere le ai ca să descoperi. Iar și iar. Aceleași locuri sau unele noi. Zile în care te bucuri de ceea ce are orașul de oferit.

Sibiul îți oferă o calitate a timpului. Iți oferă variante de folosire a timpului iar tu poți alege orice îți place. Sibiul oferă amintiri.

11. Libertatea și plăcerea de a zbura. Fie că mă refer la zbor în sens propriu sau figurat.

12. Calmitatea. Da, oamenii de aici sunt calmi. Și vorbesc mai rar. Și mai încet. Și mai puțin. Iar eu ușor ușor mă conformez.

13. Că nu contează ce stil adopți. El acceptă orice. La început am avut senzația că Sibiul e tradiționalist. Acum ajung să cred că, peste un fundament tradiționalist se adaugă…nu nonconformismul. Se adaugă FLEXIBILITATEA. Sibiul e flexibil. El și locuitorii lui te acceptă chiar dacă hainele-ți sunt sfâșiate, pantalonii rupți, blugii atât de scurți încât îți acoperă jumătate din fund, bluza prea strâmtă iar sanii prea mari.

Sibiul te acceptă și cu niște sâni mici peste care iei un tricou. Pur si simplu. Sibiul te acceptă în balerini, tocuri sau sandale. Sibiul te acceptă ca femeie cu un păr scurt tuns aprope de zero. Te acceptă dacă ai 40 de kg sau 140. Te acceptă cu o piele albă-albă sau foarte bronzată. Nimeni nu va întoarce capul dupa tine. Nimeni nu te va fluiera, nu te va înjura, jigni, împinge. Nimeni nu îți va face nimic. TREBUIE SA RESPECTI e o condiție absolut necesară.

Sibiul îți oferă

14 Mândrie. Mândria că locuiești aici. Și mândria lor, a sibienilor că locuiesc aici. De la mesajele cu I love Sibiu-Mândru că am inimă de sibian-la maimuțoaiele vechi din geamuri (ori floricelele colorate de jucărie, orhideele sau mușcatele) până la mesajele care te anunță „In acest magazin se dă „Bună ziua” și se spune „Mulțumesc” – și ne mai întrebăm cum de-s oamenii ăștia atât de respectuoși. Păi de când învață să citească tot văd mesajele astea.

15. O anumită aerisire, spații verzi. Iți oferă spații verzi, locuri  de promenadă și panorama.

16. Zâmbete. Oamenii zambesc. Fie că îi rogi să te ajute cu un sfat despre cum ai putea ajunge pe strada X, la obiectivul Y, fie că pur și simplu merg pe stradă, sunt relaxați. Și zâmbesc.

17. Poveștile. Dacă vrei să afli poveștile Sibiului, locuitorii vor avea răbdare să le zică. Dacă vrei să le descoperi, le vei descoperi pe străduțele din Sibiu. Sau…poți încerca să mergi la Târgul de Crăciun din oraș. Acolo toate poveștile prind viață. Vei trăi povestea. A copilăriei tale așa cum ai avut-o. Iar dacă n-ai avut-o o să o trăiești acum. Aici.

18. Felinarele. Sunt atât de romantice:X

felinar

19. Câteva lucruri pe care noi le-am învățat la cursul de Organizarea Spațiului. Și pe care oamenii aștia chiar le aplică. Cel mai bun exemplu? Ei n-au fix în centru vreo 5 supermarketuri, magazine de mobila, de electrocasnice și vreo 3 specializate pe „Casa și Grădină”. Vrei să faci cumpărături? Te duci frumos la mall și gata. Sau la alt supermarket de prin oraș. „De prin oraș” nefiind sinonim cu mijlocul Pieței Mari. Situarea mallului aici e în următorul fel. Dinspre Râmnicu Vâlcea mergi spre Sibiu, treci pe lângă mall și abia la vreo 200 de m vezi și indicatorul cu SIBIU. Care va să zică mallul e atât de „la ieșire din oraș” încât …aproape nici nu e în oraș! Și app…aici găsiți și Mc sau KFC.

Cât privește mașinile din parcarea de la mall/supermarket sunt foarte foarte puține. Majoritatea oamenilor folosesc transportul local. Probabil ca pe la noi dacă s-ar putea mașinile ar fi puse fix una peste alta sau ai căuta minute bune loc de parcare – și cât mai aproape de ușa de intrare în magazin (Până în magazin dacă se poate!)

20 PRIMELE

21 Primul spital în Regatul Ungariei

22 Prima monetărie din Transilvania

23 Prima școală și prima farmacie din Regatul Ungariei

24 Primul orologiu instalat într-un turn de pe actualul teritoriu al României.

25 Prima fabrică de hârtie din Regatul Ungariei.

26 Primul experiment cu rachete din LUME

27 Prima fabrica de bere de pe teritoriul actual al României

28 Primul teatru permanent din Transilvania

29 Primul paratrasnet din sud-estul Europei

30 Primul laborator homeopatic din LUME

31 Primul muzeu din Transilvania

32 Prima linie electrificată din sud-estul Europei

33 Prima gradină zoologică din România

34 Primul oraș din România ce a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Sibiul are

35 Piața Mică

36 Piața Mare

37 Podul Mincinoșilor

38 Sibiul Vesel

sibiuv

39 Bicicletele 

Și mai e și 35. O concluzie.

Probabil că sunt lucruri pe care le găsesc și în alte orașe. Ale României, ale Europei…Poate sunt orașe precum Timișoara, Cluj, Sighișoara care au mai multe plusuri decât Sibiul.

Poate și Sibiul mai are sute de plusuri. La care acum nu m-am gândit.

Pe aici multă lume care a auzit că stau în chirie m-a întrebat „Dar de unde ești? Din Vâlcea?” Asta pentru că cei mai mulți care stau în chirie sunt din județul aflat „mai la sud”.

Apoi le spun că-s din Dâmbovița. Și mirați mă întreabă dacă AM PE CINEVA AICI – Nu, nu am pe nimeni. De fapt când am venit nu cunoșteam pe nimeni.

Dar cum? Ești studentă aici? Ce cauți în Sibiu?

Le întind mâna. Pe o brațară legată cu fir roșu și negru, pe un pătrățel de ceramică stă scris mesajul pentru cei din jurul meu. Mesaj după care mă ghidez și eu și care m-a adus la 260 de km, într-un oraș unde nu cunoșteam pe nimeni.

FOLLOW YOUR DREAM. Și ăsta e al 40-lea motiv pentru care EU iubesc SIBIU. A FOST VISUL MEU. ȘI L-AM URMAT.

fyd

 

Reclame

Un gând despre „I love you

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s