Si castigator e…

Trebuia să existe un câștigător. Incă de acum 4 ani. Trebuia să merg cu un cinefil la cinema. Totul bun și frumos la început. Un film franțuzesc. Serios: nu te poți declara cinefil fără să apreciezi cinematografia franceză. Poporul ăsta din vestul Europei are filmele, are gastronomia, are multe lucruri. 

A fost în mintea mea Midnight in Paris (FILM DE NOTA 7.7 pe imdb)- pentru că era despre Franța și pentru că era cu Marion Cotillard. Actriță îndrăgită de ambii.

Miezul Nopţii în Paris este o comedie romantică al cărei decor este Parisul, unde o familie aflată acolo pentru afaceri şi doi tineri logodiţi care urmează să se căsătorească în toamnă trăiesc o experienţă care le va schimba viaţa pentru totdeauna. E despre un tânăr îndrăgostit de Paris şi despre iluzia generală că, dacă ne schimbăm viaţa, schimbarea va fi cu siguranţă în bine. Distribuţia îi include pe Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni.

(sursă cinemagia)

Midnight-In-Paris-007

Midnight-in-Paris-foreign-movie-poster

Apoi m-am gândit la Inception. (nota 8.8 Clar un must see)

inception

A venit primăvara trecută. Pentru că în urmă cu un an unul din nominalizările la Palme d Or fusese Jeune et jolie (puțin sub nota 7) îi scriu persoanei în cauză că îmi doresc să vedem filmul. Ii părea interesant subiectul dar cum să facem? Peste 2 zile pleca pe alt continent.

jeune-et-jolie

Apoi vara trecută. Era un weekend când mă trezisem ca de obicei pe la 6 dimineața. Și pentru a nu-mi trezi colega de chirie, m-am mutat cu laptopul în bucătărie. Mă uitam pe site-ul unei reviste franțuzești când văd un articol cu filmele interesante ce urmează să apară până la sfârșit de an. The theory of everything (7.8). Filmul care împrumută numele cărții lui Stephen Hawking și ne prezintă viața lui. Trailler impresionant. La ăsta mergem! îmi zic. Așa că aștept reîntoarcerea omului pe tărâmuri europene. De apărut, filmul a apărut. De impresionat, m-a impresionat. Sunt ușor impresionabilă. În definitiv e viața celui mai cunoscut fizician la ora actuală, om care a paralizat și căruia i s-au oferit 2 ani ca posibilitate de supraviețuire. Au trecut între timp 50! A avut filmul ceva nominalizări, a câștigat și ceva premii, actorul care îi interpretează e mișto trebuie să recunosc. Dar nu e WOW. L-am văzut undeva într-un apartament. Cu altcineva.

poster_thetheoryofeverything

In ultima perioadă am reînceput cu Jeune et jolie. Ca să fiu sinceră, joi l-am revăzut. Vineri la fel. Chiar și sâmbătă. Cum îi pot descrie? Jeune et Jolie e viața unei adolescente de naționalitate franceză care are tot ce își dorește. Nu e săracă dar ajunge să se prostitueze și să ceară sume din ce în ce mai mari. Sume pe care nici măcar nu le folosește. Ci strânge banii ăia într-un portofel ascuns în șifonier. 

O prostituată! ar putea să fie părerea unei persoane care nu înțelege filmul.

Toate prostiile astea atrag premii în ultimii ani, nu vezi? mă întreabă Andrei (un alt amic) acum ceva luni când nu mai scăpa de mine insistând cu filmul. Il prezentasem în câteva fraze adăugând și nominalizarea de la Palme d Or. 

(Andrei e fix genul acela de om asemenea preoților de pe vremuri. Are Biblia carte de căpătâi și toate păcatele Bibliei i se par și lui lucruri îngrozitoare. E împotriva cuplurilor cu persoane de același sex. E împotriva sex shopurilor. E împotriva drogurilor (ok de droguri nu scrie în Biblie) și a prostituției).

Andrei dar nici n-a câștigat Palme d Or. A fost nominalizat și atât. De fapt locul 1 a fost câștigat de Blue is the colour. Un film cu două adolescente care se îndrăgostesc una de alta. – îi zic eu

Parcă îi văd chipul. Eurovisionul a fost câștigat de un travestit, filmele astea cu prostituție și gay sunt câștigătoare, spre ce ne îndreptăm? – cam asta mi-a replicat el 

Nu, nu ne îndreptăm spre nimic cred. Asta este. E perioada în care Lady Gaga șochează și e câștigătoare. Ce-are dacă și filmele care aduc lucruri noi câștigă?

După ce a văzut filmul s-a mai răzgândit. Nu a fost preferatul lui. Dar l-a înțeles altfel în comparație cu ce am zis eu. Eu în general zic că-i filmul în care fata de 17 ani care tocmai și-a început viața sexuală vrea să descopere, să se descopere și să îi descopere pe ceilalți. Și în ciuda faptului că-i o meserie periculoasă, este mirajul banilor. Să câștigi 500 de euro după o partidă de sex e ceva.

Dar revenind la tipul în compania căruia chiar voiam să văd un film (și unul de calitate și mai ales franțuzesc – îmi doream enorm asta) am hotărât Weekendul ăsta JEUNE ET JOLIE. Nu e film porno ca să nu mă pot uita. Dar are totuși ceva faze de sex acceptabile. E și despre Franța și cotat acceptabil pe imdb.

Sâmbătă dimineață iau cu mine calculatorul. E cât jumătate dintr-un laptop dar să fie! El e programator. Nu o să intru de pe laptopul lui pentru a căuta pe siteuri pline de viruși filmul. Ii apreciez munca atât de tare încât nu vreau să fiu responsabilă de pierderea a tot ce-a lucrat. Am ajuns și a realizat că super televizorul lui e stricat. N-avem pe ce vedea filmul. SERIOS? Eeee vezi? Pentru astfel de situații am adus calculatorul. Se uită strâmb. Imi spune că în niciun caz nu se uită pe calculatorul meu.

Are 3 calculatoare. Putem să ne uităm pe oricare. Nu e de acord. Și plecăm spre Pitești.

A fost cea mai fericită după amiază din viața mea aia. După ce ne am plimbat prin oraș (și o să postez și câteva poze într-o postare următoare), ne întoarcem spre casă. Pe o clădire mare din centru scrie Billa. Și ne îndreptăm spre ea. Intrăm. Dar unde suntem? întreb mirată. Imi răspunde că n-am mâncat nimic și dacă tot prefer să cumpăram ca să mănânc acasă, atunci…mergem la Billa.

După 3 etaje de urcat cu liftul mă trezesc că nu apare Billa ci apare cinematograful. Vorbește cu tipa de acolo și îi spune că avea rezervare dar probabil a expirat. Așa că ia bilete pentru un film. N-am înțeles care. E rârâit și de obicei folosește formele populare ale verbelor. Pentru el nu există Făcusem, mâncasem sau uitasem ci făcui, mâncai, uitai.   

Avem și preferințe comune. Multe, spun eu. Puține, spune el. Când e vorba de filme lui îi place drama și acțiunea, mie îmi plac comediile. Și de preferat NU comedii romantice. Ne-am văzut de 4 ori în 4 ani toate acele 4 ori fiind anul ăsta dar mereu mi-am dorit să vedem un film la cinema. Mă vedeam întrebată de el ce film aleg și răspunzând să aleagă el ceva pt că are gusturile prea bune ca să dea greș. 

IERI – Eu sunt îmbrăcată dubios cel puțin, nu așa îmi doream să vin la cinema. El merge la baie, eu merg să ocup locurile. O sală mică ce oferă intimitate. Am mai fost o singură dată în viața mea la un film la cinema. Acum e a doua oară și mor de nerăbdare să văd despre ce e filmul. Am biletele în mână dar nu-mi trece prin cap să citesc titlul. Cât privește alți oameni în sală…în 5 minute începe filmul și în afară de noi nu mai e nimeni. Mi se pare atât de intimă situația asta. Sunt atât de fericită încât nici nu o să conteze cât de neplăcut o să fie probabil filmul pentru mine.

Pe ecran începe traillerul unui film. In primele 2 replici din film, personajul se prezintă ca fiind programator. SERIOS? Ce idee genială a avut cu filmul ăsta îmi zic. Nu mă așteptam. Știe că am o preferință anume pentru tocilari. Tocilarii americani. Căci dacă la noi tocilari sunt copiii deștepți de la profil de uman – cei cu nasul în cărțile bibliotecilor, americanii tocilari sunt cei de la MIT sau care lucrează în Silicon Valley: PROGRAMATORII – și cât de tare e să te ducă un programator la un film cu …programatori?

Caleb, un programator de 24 de ani angajat al celei mai mai companii de IT, câștigă o competiție internă care avea ca premiu o săptămână alături de Nathan, șeful extrem de retras al companiei, la reședința lui izolată din munți.

Dar, când Caleb ajunge pe domeniul acestuia, descoperă că va fi nevoit să participe la un experiment fascinant, dar foarte bizar, în care va trebui să interacționeze cu prima inteligență artificială reală din lume, adăpostită de o superbă fată-robot.

Scenaristul/regizor ALEX GARLAND (28 Days Later, Sunshine) ne aduce o viziune care-ți îngheață sângele în vine asupra viitorului deloc îndepărtat al inteligenței artificiale. Experimentul pe care îl va trăi Caleb se va transforma într-o bătălie psihologică sumbră, cu întorsători de situație care îl vor pune în fața unei alegeri extrem dificilă: mașina sau omul?

Nathan îmi amintește de un tip cu barbă pentru care am avut o simpatie anume. Robotul îmi amintește de Nicki Minaj în Turn me On.9

Traillerul se termină. Hmmm deci nu pentru ăsta sunt biletele. Se numește ExMachina – să-l văd și eu la București zic. (nota 7.8)

Și începe alt trailler.

Industrialistul multimilionar Damian Hale (Ben Kingsley) a fost mult timp centrul universului, folosidu-se de puterea sa după bunul plac. După ce află că are cancer, acesta acceptă să se supună unei proceduri medicale revoluţionare, menite să îi readucă tinereţea.

Damian îşi înscenează moartea şi începe o nouă viaţă, departe de cunoscuţi, după ce conştiinţa să este transferată cu succes în corpul unui bărbat mai tânăr (Ryan Reynolds). Însă există oameni care nu ar permite niciodată ca imperfecţiunile procedurii să devină cunoscute, aşadar vieţile lui şi ale celor din jur sunt în mare pericol.

„Îmi doresc mai mult timp!”… Toţi gândim şi simţim aşa. Dar cum ar fi ca într-o zi să poţi obţine acest timp contra cost?! Inovatorul thriller psihologic „Self/less: Transfer de viaţă” explorează tocmai consecinţele care vin odată cu preţul nemuririi.

Realizez că nici ăsta nu e filmul pe care îl vom vedea atâta timp cât lansarea e abia peste o lună. 

Și uite așa apar aventurile ursulețului TED. Din filmul TED2. Zâmbește la unele scene. Il văd. Te-ai uitat, Ana, la TED? Aș vrea să îi spun că Da. E clară  întrebarea lui. 1. Imi plac comediile. 2. TED e super cunoscut. 3. Crede ca am văzut prima parte așa că a lui bilet la a doua. Imi propun totuși să nu mint. Ii spun că NU. 

Și apoi pe ecran apare trecută o casă de producție franțuzească. A luat bilete la un film franțuzesc. Iar eu…eu îl ador. E … PERFECT!

A ales să îmi ofere mie ziua asta. Și e…mai sus de orice așteptare avută vreodată de la vreun bărbat în general și de la el în special.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s