Viticultura franceza aspiranta la lista UNESCO

Până anul acesta, Franța era posesoarea a 39 de situri UNESCO. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a propus un plan de protejare a bunurilor culturale și naturale din lume, prin Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, aprobată în 1972.

Incepând din acest an, alte 2 regiuni ale țării candidează pentru includerea în aceeași listă.

Este vorba despre „peşterile, casele şi cabanele din regiunea Champagne”, dar şi „climaturile” (loturi parcelate cu grad variabil de expunere la soare) din domeniile viticole din Burgundia.

Regiunea Champagne

Regiunea se află în nord-estul Franței și se învecinează la nord cu Belgia. Are o formă alungită iar lungimea maximă este de aproximativ 350 km.

Ea este renumită pentru vinurile sale, în principal pentru șampanie ce își are originile în regiune. În total în regiune sunt peste 280 km² de vii, în 2001 fiind produse 263 millioane de sticle din care 37,6% au fost exportate, reprezentând aproximativ 19% din valoarea exporturilor din regiune.

In intreaga regiune există tururi turistice orgnizate fie de agențiile de turism fie de proprietarii podgoriilor ma mici din mediul rural.

Vinul de Champagne a apărut datorită lui Dom Perignon, un călugăr foarte cunoscut în ziua de azi. Acesta, prin metoda de combinare a vinurilor a îmbunătățit timp de aproape 40 de ani vinurile din Champagne.

Tot aici, la mijlocul secolului XVIII s-a născut una dintre cele mai cunoscute case producatoare de  vin – Moet si Chandon.

champagne

 

champagne1

champagne2

champagne3

 

Cea mai complexă zonă viticolă din lume, așa este considerată regiunea Franței care a oferit întregii planete soiurile Pinot Noir și Chardonnay – Burgundia.

Vinurile de Burgundia sunt clasificate pe 4 niveluri, cel mai de jos purtând denumirea de bourgogne. La polul opus se află proprietăți viticole precum Clos Vougeot cu numai 50 de ha de viță de vie.

burg

burg1

 

Surse foto – http://whc.unesco.org/en/statesparties/fr

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s