Un loc de poveste in Stefanesti

Ca să fiu sinceră pentru mine, locurile de poveste sunt cam ca cele din desenele cu Heidi sau Hans și Gretel 🙂 Sau orice poveste a fraților Grimm. Turta dulce, bombonele, casute mici cu acoperisuri dragute si dantelarie in lemn.

Totuși, unul dintre foștii miniștrii ai României, la sfârșitul emisiunii de 5 minute de pe postul public de televiziune spune: Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste.

La Ștefănești, în județul Argeș, am vizitat conacul Brătienilor. La început am crezut că Stefanesti e comună. Apoi am aflat că-i oraș și chiar mai mare decât al meu. Vara asta am fost de mai multe ori acolo așa că dacă doriți să plecați dinspre Târgoviște, în jurul orei 8.15 pleacă autobuzul de Sibiu. Este suficient să spuneți că doriți să mergeți până la biserica din Ștefănești. Costul biletului e 13 lei iar conacul respectiv este pe strada ce pornește de lângă biserică. Soferii de pe autobuz – sunt foarte simpatici. Oricare vă va duce până acolo vă oprește. Plus că nu e nici curbă și e și loc de parcare 🙂

Dacă plecați dinspre București biletul este 20 lei până la Pitești + încă 2 lei până în Ștefănești.

Am ajuns la conacul Bratienilor intr-o duminica dimineata. Ajunsesem in Pitesti sambata, aflandu-ma intr-o stare destul de proasta. Nu doar ca vineri seara la ora 22 eu alergam prin supermarket – inainte de inchidere – pentru a-mi cumpara vopsea de par dar pana am ajuns acasa a mai durat ceva timp. Si-asa ma vad eu adormind aproape de 3 dimineata. Putin mai tarziu ma trezesc caci din Berceni pana in Militari e cale lunga si pe langa cei 50 de lei dati controlului din autobuz, ajung la autobuz cu 2 minute intarziere. Suficient cat sa il pierd.

Apoi, sambata mi-am petrecut-o intr-o continua agitatie. Si-asa vine, cum spuneam ziua de duminica atunci cand pur si simplu nu ma puteam misca. Ma durea capul ingrozitor si a fost nevoie de putin mai mult decat un Nurofen de 400 mg pentru a-mi reveni.

Imbracata intr-o rochie am plecat sa vad constructia din Stefanesti ca deh, cine stie cand mai am ocazia :)) Biletul de intrare este de 6.5 lei iar ghidul iti ofera informatii si daca nu esti in compania unui grup.

Programul de vizitare este L-V 8.00-16.00, S si D 9.00-17.00

Casa Bratienilor se mai numeste si Vila Florica – nume dat in memoria fiicei decedata la 3 ani a lui I.C. Bratianu.

Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe personalităţi ale istoriei naţionale. Dintre membrii familiei Brătianu care au trăit la conacul de la Florica trebuie amintiţi Ion C. Brătianu, Ion I. C. Brătianu, Dinu Brătianu şi Vintilă Brătianu.

Vila a adapostit cea mai importanta biblioteca particulara din Romania – Biblioteca Suspendata.

De asemenea, putin mai jos de conac exista si un loc in care, in prezent se organizeaza nunti, in trecut acolo aflandu-se ferma familiei Bratianu.

Atestarea documentara a conacului este din 1829. Construcția propriu zisă a început în 1858, când Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia. Casa avea atunci un stil sobru, era mică, iar după moartea tatălui său, Ionel Brătianu „a răsturnat aproape tot ce a rămas de la tatăl său şi dintr-o căsuţă lângă vie a făcut o instalaţie confortabilă cu parc, fermă şi chiar cu un observator astronomic”.

Ionel Bratianu isi amintea : “Parintii nostri chiar de la casatorie isi facusera din Florica asezamantul lor casnic. Datoriile politice ii obligau in diferite imprejurari sa se mute la Bucuresti. Doisprezece ani de minister si cursurile superioare ale liceului obigasera pe parintii nostri si pe copii sa-si petreaca in Capitala cea mai mare parte a anului. Totusi, pentru unii, ca si pentru altii, Florica era vatra si cuibul adevarat. Aceasta o simteam intr-atata, incat fata de copiii nascuti la Bucuresti ramanea avantaj celor ce se nascusera la Florica si care aveau astfel o legatura mai mult cu dansa. Tatal meu, retragandu-se de la guvern, la incepurul anului 1869 ne instalaram la Florica , de unde in curs de sapte ani rareori si numai cate unul din copii venea pentru cateva zile la Bucuresti.“ (informatii de pe site-ul conacului)

Bibliotecile sunt originale, cu geamuri de cristal, plafonul cu ceramică sculptată şi lambriurile. Casa are patru biblioteci, aceasta este prima bibliotecă din casă. Toate cele patru biblioteci ale casei adăposteau circa 30.000 de volume, de cărţi de istorie, de întregire a neamului, care, din păcate, au fost arse în perioada regimului comunist, timp de două săptămâni, în faţa vilei. Iar, dacă n-au putut fi arse, au fost aruncate în râul Argeş (informatii de pe digi24)

IMG_3733Drumul spre Conacul si Ferma familiei Bratianu

IMG_3737

IMG_3754Ferma familiei Bratianu

IMG_3765

IMG_3766

IMG_3770

IMG_3774Masa dalata ce dateaza din perioada secolelor XVI-XVII, fiind o piesa de mobilier cu frecventa rara.

IMG_3780

IMG_3786

IMG_3790Biblioteca familiei Bratianu

IMG_3797

IMG_3800

IMG_3803Simboluri dacice

IMG_3814Orasul Pitesti vazut de pe terasa casei

IMG_3840

IMG_3843

1

2

Reclame

Un gând despre „Un loc de poveste in Stefanesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s