Ce stii/ce nu stii despre Timisoara

4 zile au fost de ajuns (probabil) pentru a se afla că Timişoara urmează să primească, în 2021 titlu de Capitală Culturală Europeana fiind al doilea oraş din România ce primeşte acest titlu (după Sibiu). Ştiai asta? Ok, dacă ştiai o să îţi ofer alte informaţii poate mai puţin cunoscute.

La nivelul continentului, Timişoara a fost primul oraş iluminat electric stradal şi al doilea la nivelul întregii lumi, după New York. Acest lucru se întâmpla acum mai bine de 130 de ani în anul 1884.

Timişoara a fost, de asemenea, primul oraş din Europa în care a apărut tramvaiul. Ce-i drept arăta puţin diferit faţă de zilele noastre fiind tras de cai şi putând transporta 15 persoane însă…tot tramvai se numea. Acesta a fost fabricat în Viena.

Este cel mai mare oraş din vestul ţării.

Cea mai veche fabrică de bere din România s-a înfiinţat la Timişoara şi este vorba de Fabrica de Bere Timişoreana (bineînţeles)

Bega a fost primul canal navigabil din România.

Istoric are puternice şi diverse influenţe. Primii locuitori ai regiunii au fost dacii apoi romanii. Mai târziu oraşul a aparţinut ostrogoţilor, hunilor, gepizilor, bulgarilor iar la mijlocul secolului XVI a aparţinut turcilor. Dacă, stiţi despre stăpânirea austro-ungară, da, timp de aproape 200 de ani teritoriul a aparţinut lor, urmând ca din 1920 să redevină teritoriu al României.

Zeci de ani mai târziu Timişoara a fost oraşul din care a pornit Revoluţia Română de la sfârşitul lui 1989.

Timişoara adăposteşte un castel vechi de aproape 600 de ani – Castelul Huniade, castel construit de către Iancu de Hunedoara.

Dacă în prezent oraşul Timişoara are o populaţie de peste 300.000 de locuitori, în urmă cu 200 de ani avea puţin peste 10.000.

Timişoara are cel mai bun…internet din România. Conform studiilor, viteza este de 99.13 Mbps. 

Ca să fiu şi cât se poate de subiectivă o să spun că Timişoara are cel mai frumos parc: Parcul Copiilor – Ion Creangă, cea mai bună limonadă cu pepene roşu şi cele mai frumoase tramvaie…mov.

Sper ca prin intermediul acestui articol aţi mai aflat câte ceva despre Timişoara. Eu am ajuns acolo de 2 ori şi mi-a plăcut foarte mult oraşul. Dacă Sibiul este oraşul meu preferat, Timişoara este, cu siguranţă pe locul II.

Dacă mai aveţi şi alte informaţii mai puţin ştiute despre Timişoara, vă invit să completăm lista. 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s