Cum a fost la nutritionist

Pentru că în trecut am povestit despre vizita la endocrinolog, astăzi m-am gândit să vă povestesc  despre cea mai nouă vizită medicală și anume la nutriționist. Ca și specialitate medicală aceasta se numește Boli de nutriție și Diabet și trebuie să recunosc că o vizită la nutriționist este ceva mai scumpă decât un consult la alt specialist. 

Eu am fost la doamna doctor Gologan Mihaela, în clinica Regina Maria Dorobanți – consultul este de 330 de lei iar analiza corporală se achită încă 100 de lei. Doamna doctor este și medic în contract cu CAS pe ambele specialități, diferența de achitat este de 70 de lei pentru analiza corporală.

Primul consult durează aproximativ o oră și, cu toate că te gândești Ce aș putea să vorbesc o oră??? timpul trece foarte repede. 

Din experiența altor colege care au mers știam cam despre ce este vorba astfel că înainte cu 3 săptămâni am început să țin un jurnal alimentar. Ce-i drept nu i-am zis doctorului chiar „A fost ziua unui coleg și a adus bomboane Chokotoff, am luat 3 dar după 5 ore încă mai erau bomboane și am mai luat 4:)” dar îți e mult mai ușor să răspunzi medicului la întrebări. 

In general am fost întrebată informații despre orele la care mănânc și ce anume mănânc. Ce-i drept când m-am auzit spunând. Intre 14-16 mănânc fie 2 pachete de câte 2 napolitane Joe, fie un pachet de Joe + 150 gr turtă dulce + 1.5 l Cola + Snickers + tot felul de lucruri iar seara spre casă un meniu de la McDonalds, a sunat cam mult și cam ciudat. A apreciat în schimb faptul că măcar recunosc și mai ales că știu ce nu am voie dar și faptul că am promis să merg la sală 🙂

După câteva discuții mi s-a făcut analiza corporală de care spuneam – 2 minute stai pe un fel de cântar care îți calculează diferiti indicatori. Pentru greutatea mea de 1.63 a reieșit că o greutate ideală este cu 9 kg mai mică decât în prezent (63 de kg am acum). 

Muscle Fat Analysis sau mai pe românește analiza mușchi-grăsime nu arată tocmai ideal la mine întrucât în cazul masei mușchiului scheletic stau la limită (22 kg normal fiind 21.7-26.6) adică puțină masă musculară și am cam multă grăsime corporală, peste normal (22.1 kg în loc de 11.4-18.2 kg)

Partea de Obesity Diagnosis oferă date numerice pentru diagnosticarea gradului de obezitate și este împărțită în BMI (indexul masei corporale), PBF (Procentual Body Fat) – procentul de grăsimi corporale. Acesta în cazul meu ar trebui să fie între 18-28% dar pentru că … trebuie să mai dau jos kilograme, momentan îl am 35%.

WHR, al treilea indicator este proporția talie-șold, aflându-mă la limita superioară de 0.87 (normal fiind între 0.75-0.85). 

De la medic am primit și 2 foi – una cu alimentele de evitat și una cu alimentele pe care le pot consuma precum și o foaie cu variante – ce aș putea mânca doamna doctor fiind adepta unei diete de 1400 calorii. Dieta mi se pare foarte ușor de ținut în general însă mai dificil de ținut pentru mine (pentru că nu îmi plac: măsline, ciuperci, avocado, brocoli, migdale, caju, nuci și multe multe alte lucruri:) )

Am adresat și ceva întrebări generale, lucruri pe care le mai auzisem întâmplător nefiind o pasionată de diete sau informații despre diete. 

La capitolul Fructe am întrebat cum e povestea cu bananele și pepenele căci știam că ambele fructe trebuiesc evitate. Răspunsul mi-a fost oferit pe baza nevoilor mele și a faptului că nu am o greutate mare. Mi s-a spus că dacă tot merg la sală pot mânca o banană înainte iar pepenele într-adevăr este un fruct foarte dulce și nu neapărat trebuie evitat dar totuși să nu mănânc jumătate de pepene la o masă (o felie-două sunt în regulă).

Despre cireșe mi-a spus să mănânc maxim 500 g iar despre struguri că pot lua o boabă-două, jumătate de ciorchine dar nu mai mult.

I-am povestit despre Cola – că beau foarte mult ba chiar pentru a face economie nu cumpăr de la muncă 2 sticle de 500 ml (=6 lei) ci de 6 lei iau 2.5 l să am de unde bea din destul – cam 1.5 l pe zi 🙂 Mă așteptam să nu mai am voie însă mi-a recomandat eventual limonadă (bine, i-am și spus că am început să beau cam 1 l de Cola + 1.5 limonada). De asemenea mi-a dat voie să beau o doză și de preferat să fie Light sau Green. I-am zis că în niciun caz NU GREEN.

Peste o lună urmează să merg din nou și nu mă aștept să fiu cu 10 kg mai slabă însă sunt destul de curioasă, după o lună de mers la sală, care va fi analiza corporală.

Doamna doctor mi-a plăcut foarte mult, pentru colegii mei de la țară aș asemăna-o cu domnișoara de franceză din Generală (fiind un oraș mic se știe ce vreau să zic), iar pentru cei care habar n-au cine e domnișoara de franceză, o pot asemăna cu acel gen de profesor – pe care fiecare din noi îl are la un moment dat – care e foarte drăguț, care îți explică diverse lucruri, care e foarte permisiv și îți vorbește foarte cald.

 

nutrition

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s